Behandelingen / Borstlift
Borstlift
Zwangerschap, gewichtsverlies, borstvoeding en ouderdom kunnen een grote impact hebben op de stevigheid van de boezem. Vaak worden borsten slap en gaan ze doorhangen. Hangborsten kunnen zowel voorkomen bij grote als bij kleine borsten.
- Bij verslapte borsten, die normaal van omvang zijn, volstaat een borstlift.
- Bij verslapte borsten die bovendien te groot zijn, wordt een borstlift plus een borstverkleining uitgevoerd (zie ook borstverkleining).
- Verslapte en te kleine borsten, kunnen bij de lifting ook een cupmaatje extra krijgen. In dit geval wordt achter de borstspier een implantaat ingebracht om de borst te vergroten (zie ook borstvergroting).
Hoe gebeurt een borstlift?
Bij een borstlift ondergaat de boezem een ware metamorfose. De borstklier wordt geboetseerd in de gewenste vorm en vastgemaakt aan de borstspier, dit om een blijvend resultaat te bekomen. Verder neemt uw chirurg de overtollige huid weg, wordt de tepel hoger gezet en soms verkleind. Het resultaat is een jeugdige, stevige boezem die mooi oogt in een topje of badpak.
Litteken
Bij een borstlift is een litteken onvermijdelijk. Momenteel is de ‘verticaal litteken techniek’ de standaard. Het vroegere ankervormige litteken wordt gereduceerd tot slechts een verticaal litteken. Het litteken rondom de tepel verandert niet. Met de tijd vervaagt dit litteken wel.
Verdoving
Door de verfijning van de operatieve techniek en door sterke vooruitgang in de anesthesie de laatste jaren, wordt een borstlift onder lichte roesverdoving en plaatselijke verdoving uitgevoerd. Na de ingreep zal u zich hierdoor veel fitter voelen. Een overnachting in de kliniek is daardoor ook overbodig.
Herstel
De ingreep gebeurt ’s morgens. ’s Avonds kan u de kliniek verlaten.
Wanneer u na een tweetal dagen op controle komt, wordt het drainagebuisje verwijderd en krijgt u een nieuw verband.
Pijn na de ingreep is er doorgaans niet. Eventueel ongemak wordt verlicht met klassieke pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol.
Na een borstlift bent u 1 week werkonbekwaam. U krijgt hiervoor een attest. We raden u ook aan om het de eerste week na de ingreep rustig aan te doen.
De hechtingen worden verwijderd na 2 à 3 weken. Daarna moet u nog gedurende 6 weken, overdag een steunbh dragen. Een elastische sportbh met brede band en gepaste cupmaat voldoet hiervoor prima. Daarna kan u opnieuw uw gewone lingerie dragen. Zolang de hechtingen nog niet verwijderd zijn, kan u niet douchen.
Voorzorgen
Al onze ingrepen worden in de meest veilige omstandigheden uitgevoerd door de plastisch chirurg, die wordt bijgestaan door een professioneel team.
Hoewel een borstlift meestal onder lokale verdoving met slaaproes gebeurt, wordt u tijdens de ingreep toch continu gemonitord (automatische, herhaaldelijke bloeddrukmetingen, constante zuurstofsaturatie metingen, electrocardiogram) door een anesthesist. Eén of twee gediplomeerde verpleegkundigen maken deel uit van het team. Alleen deze werkwijze garandeert de hoogst mogelijke veiligheid voor u als patiënt.
De plaatselijke verdoving zorgt niet alleen voor een ingreep zonder pijn, maar ook voor minimaal bloedverlies en blauwe plekken
Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, gelieve dit vooraf mee te delen aan uw plastisch chirurg (bv. acetylsalicylzuur, aspirine, asaflow, cardioaspirine, dipiridamole, plavix, sintrom, marevan e.a.)
Na uw ingreep krijgt u het persoonlijk mobiel GSM-nummer van uw plastisch chirurg zodat u zich veilig voelt.
Mogelijke risico's en verwikkelingen
Wanneer u gezond bent, zijn er nauwelijks risico’s verbonden aan deze ingreep.
De genezing kan bemoeilijkt worden wanneer u rookt en/of zwaarlijvig bent. Door een verminderde weefseldoorbloeding geneest de tepel met veel korstvorming en ook het verticaal litteken zal moeilijker helen. In dit geval is een dagelijkse wondverzorging met isobetadine zalf noodzakelijk.
Met of zonder deze verwikkelingen, is het uiteindelijke esthetische resultaat even goed. Uw plastisch chirurg beheerst de vaardigheid om deze wondproblemen deskundig aan te pakken.
Andere vragen over borstlifting
Kan ik nog borstvoeding geven?
Neen, aangezien de tepel hogerop verplaatst wordt, en de melkkanalen hiervoor worden doorgesneden.
Wat met de gevoeligheid van de tepel?
Na een borstlift kan de gevoeligheid van de tepel verminderen. Dit komt doordat bij een borstlift de tepel meestal verplaatst wordt en hierbij fijne zenuwen worden doorgesneden.
Moet ik jaarlijks op controle komen?
Neen, dit is niet nodig.
Hoe moet het borstkanker onderzoek verder?
Net zoals voorheen.
Mammografie en echografie kunnen verder. Vermeld wel uw ingreep aan de radioloog (in verband met inwendig littekenweefsel).
Aanverwante onderwerpen
borstvergroting
borstverkleining
tepelverkleining
ingetrokken tepel
Ingrepen en consultatie (na afspraak)
A.Z. Jan Portaels Gendarmeriestraat 65 B-1800 Vilvoorde België T: +32 (0)2 257 59 74 |
VITAZ campus Lokeren Lepelstraat 2 9160 Lokeren België T: +32 (0)9 432 17 88 |